Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

Мнение от бат-начо »

Имало ли работеща нормална система с Плазма във Вселената- не, никога! Какво се прави за да се оправи - каша! (Сега я разбъркайте и посолете на вкус). И как се очаква точно сега да проработи нормално? Когато всяко с КДЕ почне да работи "почти поносимо" - тогава ще има шанс кашата да се е получила, поне като гъстота. Дотогава добавяне/махане на подправки - все тая.
Прочетено: 40927 пъти
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Напротив, всичко си бачка нормално, не знам защо при него все така се получава. Можете да влезете където искате, в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.
Изображение
Аватар
Nico
Ветеран
Ветеран

Мнение от Nico »

Mozo написа: Пон Фев 23, 2026 20:15 ......., в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.
И аз съм доволен. :p

Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Mozo написа: Пон Фев 23, 2026 20:15 Напротив, всичко си бачка нормално, не знам защо при него все така се получава. Можете да влезете където искате, в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.
Има нещо странно - при него всичко, което е в топа на дистроуотч, не работи. Нарочно сякаш.

Аз, примерно, бих си направил досега пищов и бих го спазвал и сверявал контролно, и щях да проигравам отново и отново докато проработи. И съм го правил навремето. Но знам за мен си.

Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали ;) , ама бяга.

Отпускам му до 28-ми да е приключил с Плазмата. Щото е търпелив.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Nico написа: Пон Фев 23, 2026 23:07 И аз съм доволен. :p
И има защо :съгласен:
бат-начо написа: Пон Фев 23, 2026 23:27
Mozo написа: Пон Фев 23, 2026 20:15 Напротив, всичко си бачка нормално, не знам защо при него все така се получава. Можете да влезете където искате, в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.
Има нещо странно - при него всичко, което е в топа на дистроуотч, не работи. Нарочно сякаш.

Аз, примерно, бих си направил досега пищов и бих го спазвал и сверявал контролно, и щях да проигравам отново и отново докато проработи. И съм го правил навремето. Но знам за мен си.

Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали ;) , ама бяга.

Отпускам му до 28-ми да е приключил с Плазмата. Щото е търпелив.
Ти, ама ти знаеш какво правиш, а той в 99% от случаите - не.

И Cinnamon е пълен леш, просто няма база за сравнение между него и KDE.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Признавам те! Аз не бих издържал. Дори и когато имам желание, и се опитвам, не ми се получава.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Аз с вградено видео и 3 годишна инсталация нямам никаква драма и си ползвам компютъра по предназначение. Нагласил съм си тема, курсори и не ръчкам повече, всичко си работи и не ми пука. Валсо ръга некакви скриптове къде не ги разбира и после вика плазмата е боклук. Дори не разбрах, че ползвам уейланд докато на една от снимките Мозо не забеляза преди година - две. Аз обаче не инсталирам конки или други такива дивотии. Имам инсталиран един аплет с който да следя температурата на процесора за да разбера кога идва време да се отваря лаптопът за почистване и паста. Нито ме интересува какви проценти рам се ползват или колко място в диска, още повече не ме интересува какво е времето навън, предпочитам да го видя през прозореца или да се покажа на терасата
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ааа, Wunderground е супер, не си го давам :mrgreen:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Редовно си го ползвам, много ме кефи :mrgreen:
Изображение
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

И аз гледам през прозореца какво е времето, но за циклите на луната ползвам :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
Ripeng
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Ripeng »

wannaBe написа: Вто Фев 24, 2026 11:05 И аз гледам през прозореца какво е времето, но за циклите на луната ползвам :lol: :lol: :lol:
Изображение
защо са ти циклите на луната? във върколак ли се превръщаш? :lol:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Иманярче просто, все най-лошото мислите. ;)
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Пон Фев 23, 2026 23:27 Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали ;) , ама бяга.
Явно си пропуснал поста ми, където казах, че Канелата, когато е преинсталирана начисто, е още по-счупена и по-куца от тази на 3-годишната ми инсталация. На 3-годишната ѝ хванах цаката за намаляване на странното поведение. Току-що инсталирана Канела обаче се "чупи" и замръзва буквално от въздуха и то още преди да съм посегнал да инсталирам dconf-editor-а, за да си възстановя настройките. Понякога сама си се рестартира, понякога иска ти да я рестартираш.
Прясно инсталирана Канела 6.6.7 е направо абсурд, граничещ с научната фантастика и прави проблемите на Плазмата да изглеждат незначителни.

Не знам на кой десктоп ще остана, обаче. В момента имам dual boot - 3-годишната ОС и новоинсталираната с Плазма 6.6. Едната има малко повече предимства от другата - както Канелата има предимства, така и Плазмата има други предимства пред Канелата. И не, не говоря за хилядите опции за къстъмизиране. В момента това сравнение е 99-та дупка на кавала.
В момента се опитвам да разбера защо, след като все пак успях да изкарам съраунд профилите на звуковата карта и да задам 5.1 профил (който с един пулсдемон го "прехвърлям" към 2.1 профил), музиката продължава да звучи като на евтина гаражна колонка, вместо на 30-килограмов субуфер за 500 лв - нещо което се случва и работи нормално дори и в новоинсталираната Канела, а в Плазмата няма значение, ако ще и 77-канален профил да задам.

Новоинсталираната Канела я натирих, заради вече споменатите ѝ проблеми и в dual boot-а оставих 3-годишната система и Плазмата. Ще ги поползвам и сравнявам до края на Март, пък тогава ще решавам кое ще е. За момента са на кантар, защото Плазмата има и един рядко случващ се и забелязващ се проблем, освен ако не се вгледаш внимателно:
• закачаш си няколко програми на панела и ги пускаш, няма значение в какъв ред са.
• закачаш още една програма, но не я пускаш. Хващаш за иконата тази, която НЕ СИ пуснал и я влачиш в някоя посока по панела. Очаквано, иконата на невървящата програма отива там, където си я пуснал. Обаче заедно с нея са се разместили местата и на закачените вече вървящи програми. Аз примерно обичам да ги редя така (от дясно на ляво): браузър, файлов мениджър, текстов редактор, пинта и колорпейнт. Така и ги наредих и в Плазма. После обаче реших да добавя и Легкорд (FOSS client за дискорд) и реших да го завлача най-вляво до менюто на плазмата. Обаче докато влачех, файловият мениджър и той реши, че иска при менюто. :lol:
Първоначално реших, че може да е от мишката, защото е на над 2 години с отдавна изтекла гаранция и я смених (нали си купих 12 бройки от любимия модел, така че мишки имам колкото искаш :mrgreen: ; по 2 години на мишка - имам достатъчно за 24-25 години напред :evil4: ). Пренаредих ги както исках да бъдат и реших пак да пробвам с пренареждането. Файловият мениджър ПАК отиде при менюто, докато Легкорд пък реши, че трябва да е преди иконата на браузъра. :banghead:

Преди години иконите на десктопа се разместваха при рестарт или смяна на резолюцията и на вида на десктопа, сега е ред на иконите по панела и пак ще чакат някой да им спусне решението наготово, а Негово Величество пак ще каже, че бъг репортите са мрънкане и трябва сами да оправяме кашите, които те са забъркали. :lol:

За момента обаче се опитвам да накарам Клизмата да запомни шибания курсор (методът на Мозо може и да е работел в Клизма 5, но в 6-цата няма никакъв ефект), както и цветовите настройки, защото се опитвам да си направя собствена тема. За момента безуспешно, защото запомня само до първия ребуут. #-o
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Не съм пропуснал, говорим за отзивите в Редит.
Що не вземеш да пробваш "Космическия"? Може пък ръст и твоята невидимка да се заобичат.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Сря Фев 25, 2026 01:05 Не съм пропуснал, говорим за отзивите в Редит.
Що не вземеш да пробваш "Космическия"? Може пък ръст и твоята невидимка да се заобичат.
Мислех си го и аз това, ама много ми напомня на оригиналния гном 3. Ще видим. Ако с Клизмата не се спогодим, ще пробвам Космите, а в много краен случай може и Openbox.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Сря Фев 25, 2026 00:03
бат-начо написа: Пон Фев 23, 2026 23:27 Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали ;) , ама бяга.
Явно си пропуснал поста ми, където казах, че Канелата, когато е преинсталирана начисто, е още по-счупена и по-куца от тази на 3-годишната ми инсталация. На 3-годишната ѝ хванах цаката за намаляване на странното поведение. Току-що инсталирана Канела обаче се "чупи" и замръзва буквално от въздуха и то още преди да съм посегнал да инсталирам dconf-editor-а, за да си възстановя настройките. Понякога сама си се рестартира, понякога иска ти да я рестартираш.
Прясно инсталирана Канела 6.6.7 е направо абсурд, граничещ с научната фантастика и прави проблемите на Плазмата да изглеждат незначителни.

Не знам на кой десктоп ще остана, обаче. В момента имам dual boot - 3-годишната ОС и новоинсталираната с Плазма 6.6. Едната има малко повече предимства от другата - както Канелата има предимства, така и Плазмата има други предимства пред Канелата. И не, не говоря за хилядите опции за къстъмизиране. В момента това сравнение е 99-та дупка на кавала.
В момента се опитвам да разбера защо, след като все пак успях да изкарам съраунд профилите на звуковата карта и да задам 5.1 профил (който с един пулсдемон го "прехвърлям" към 2.1 профил), музиката продължава да звучи като на евтина гаражна колонка, вместо на 30-килограмов субуфер за 500 лв - нещо което се случва и работи нормално дори и в новоинсталираната Канела, а в Плазмата няма значение, ако ще и 77-канален профил да задам.

Новоинсталираната Канела я натирих, заради вече споменатите ѝ проблеми и в dual boot-а оставих 3-годишната система и Плазмата. Ще ги поползвам и сравнявам до края на Март, пък тогава ще решавам кое ще е. За момента са на кантар, защото Плазмата има и един рядко случващ се и забелязващ се проблем, освен ако не се вгледаш внимателно:
• закачаш си няколко програми на панела и ги пускаш, няма значение в какъв ред са.
• закачаш още една програма, но не я пускаш. Хващаш за иконата тази, която НЕ СИ пуснал и я влачиш в някоя посока по панела. Очаквано, иконата на невървящата програма отива там, където си я пуснал. Обаче заедно с нея са се разместили местата и на закачените вече вървящи програми. Аз примерно обичам да ги редя така (от дясно на ляво): браузър, файлов мениджър, текстов редактор, пинта и колорпейнт. Така и ги наредих и в Плазма. После обаче реших да добавя и Легкорд (FOSS client за дискорд) и реших да го завлача най-вляво до менюто на плазмата. Обаче докато влачех, файловият мениджър и той реши, че иска при менюто. :lol:
Първоначално реших, че може да е от мишката, защото е на над 2 години с отдавна изтекла гаранция и я смених (нали си купих 12 бройки от любимия модел, така че мишки имам колкото искаш :mrgreen: ; по 2 години на мишка - имам достатъчно за 24-25 години напред :evil4: ). Пренаредих ги както исках да бъдат и реших пак да пробвам с пренареждането. Файловият мениджър ПАК отиде при менюто, докато Легкорд пък реши, че трябва да е преди иконата на браузъра. :banghead:

Преди години иконите на десктопа се разместваха при рестарт или смяна на резолюцията и на вида на десктопа, сега е ред на иконите по панела и пак ще чакат някой да им спусне решението наготово, а Негово Величество пак ще каже, че бъг репортите са мрънкане и трябва сами да оправяме кашите, които те са забъркали. :lol:

За момента обаче се опитвам да накарам Клизмата да запомни шибания курсор (методът на Мозо може и да е работел в Клизма 5, но в 6-цата няма никакъв ефект), както и цветовите настройки, защото се опитвам да си направя собствена тема. За момента безуспешно, защото запомня само до първия ребуут. #-o
Опитай да приложиш някаква тема и виж как ще е просто за пробата. Аз съм изпробвал стотици теми и работят 8-[

За саунда не знам, аз съм на обикновено стерео и не съм в час с настройките. Опитай пре alsamixer да няма нещо мютнато.

Относно панела не разбрах много добре, но опитай тези настройки:

Изображение

Относно мишката - упътването е за текущата версия на Plasma. В уикито на Arch старо инфо няма.
бат-начо написа: Сря Фев 25, 2026 01:05 Не съм пропуснал, говорим за отзивите в Редит.
Cosmic е тотал щета. Дори луди фенове на Pop OS се махат заради него.
Валсо написа: Сря Фев 25, 2026 02:02 в много краен случай може и Openbox.
Никакъв шанс.
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”