Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

Мнение от бат-начо »

:cheers1:
Последно промяна от бат-начо на Сря Фев 25, 2026 05:35, променено общо 1 път.
Прочетено: 40918 пъти
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Mozo написа: Сря Фев 25, 2026 02:37
Валсо написа: Сря Фев 25, 2026 02:02 в много краен случай може и Openbox.
Никакъв шанс.
Точно. То сега са ревове, тогава ще остане без глас.

Не мога да се сетя какво бях пробвал преди време, беше само livecd. Само с kwin, като/вместо openbox. То е ясно, че инсталирано ако е, ще е много по-голямо и ще е минимална Плазма. И за да се получи - ще трябва да се направи цяла сесия, която най-вероятно няма да приключва правилно.
Сега захапвам какво казва Валсо и защо, навремето нали можеше да се пусне Опънбокс в КДЕ. Е, ама навремето.

П.П. Хохо, намерих го https://sourceforge.net/projects/miyoli ... ease/Kwin/
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Фев 25, 2026 02:37 Опитай да приложиш някаква тема и виж как ще е просто за пробата. Аз съм изпробвал стотици теми и работят
Работят само тези, които идват по подразбиране с плазмата. Свалени теми от нета, както и моята, ги помни само до ребуут. Дори сложих тема в ~/.themes, за да съм сигурен, че root няма да я бара (поне при канелата и другите десктопи е така) и я редактирах по мой си вкус. След това рестарт за проверка и... ~/.themes беше изчезнала, все едно не съм я създавал. Плазмата се държи като вирус или сякаш е immutable като Федората - всичко ръга в РАМ паметта, а после - хой. :roll:
С това поведение НЕ ЗНАМ дали ще я изтрая до края на Март. :lol: :banghead: :evil: :evil:
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ти пак мина в зоната на здрача. Как все при тебе неща в домашната папка и независимо от дистрото и графичната среда изчезват.
Относно свалените теми има и нюанс "съвместими". Но дори и несъвместими/не напълно съвместими, те не са самоизчезващи. Съвета ми е - инсталирай некоя графично от настройките и виж къде в домашната папка се е завряла. Щото "~/.local/share/themes" за мен е една идея по-легитимно място.
В добавка - графично инсталираните различните теми, икони, менюта, сервизни менюта, тапети, декорации на прозорците и каквото още има... отиват на различни места, което си е естествено щото са различни неща. Само темите и иконите, но без фините настройки, би следвало "да кълват" на .themes|.local/share/themes.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Чет Фев 26, 2026 13:26
Mozo написа: Сря Фев 25, 2026 02:37 Опитай да приложиш някаква тема и виж как ще е просто за пробата. Аз съм изпробвал стотици теми и работят
Работят само тези, които идват по подразбиране с плазмата. Свалени теми от нета, както и моята, ги помни само до ребуут. Дори сложих тема в ~/.themes, за да съм сигурен, че root няма да я бара (поне при канелата и другите десктопи е така) и я редактирах по мой си вкус. След това рестарт за проверка и... ~/.themes беше изчезнала, все едно не съм я създавал. Плазмата се държи като вирус или сякаш е immutable като Федората - всичко ръга в РАМ паметта, а после - хой. :roll:
С това поведение НЕ ЗНАМ дали ще я изтрая до края на Март. :lol: :banghead: :evil: :evil:
Чакай сега, нали ги инсталираш от инструмента? Имаш Get New:

Изображение

Като цъкнеш на него, според търсенето ти излизат различни теми, на тях има бутон Install:

Изображение

Гарантирано така не изчезва нищо и всичко си работи идеално. Не ползвам Plasma от два часа, говоря за години използване и никога не е имало проблеми. Ти сигурно ги слагаш ръчно и не ги слагаш на правилното място? Правилното място е ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Това ~/.themes ти си си го измислил. Ако е твоя тема, я слагаш в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/ и гарантирано нищо не изчезва. Ако не е твоя, си ги инсталираш от инструмента, става с два клика.

Не можеш да си измисляш някакви неща и след това да обвиняваш графичната среда за твоите грешки и незнание. Има си изисквания, които трябва да се спазват, за да работи всичко коректно :thumbright:
Валсо написа: Чет Фев 26, 2026 13:26 сякаш е immutable като Федората - всичко ръга в РАМ паметта, а после - хой. :roll:
Fedora не е immutable. Освен това immutable не означава слагане в RAM. Твърде далеч си от истината. Изумявам се колко неща не са ти ясни, при това елементарни неща :???:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Чет Фев 26, 2026 18:43 Чакай сега, нали ги инсталираш от инструмента? Имаш Get New:
Точно за него говорех! То така или иначе за плзмата не знам откъде другаде да свалям теми. Свалените от "Get New" ги редактирам и ги помни само до първия рестарт, после те изчезват и остават темите, с които плазмата се е инсталирала. А също така се случва и това, което описах с ~/.themes.
Има и една друга история със звука, която ми е много неясна, но сега трябва да излизам и нямам време да я описвам. По-късно.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?

И както вече написах, темите не се слагат в ~/.themes, а в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Както и сам виждаш, дори пътят подсказва, че там се слагат. Опитай :thumbright:
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Mozo написа: Чет Фев 26, 2026 19:23 Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?
Тук няма да получиш истинския отговор.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Чет Фев 26, 2026 19:23 Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?

И както вече написах, темите не се слагат в ~/.themes, а в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Както и сам виждаш, дори пътят подсказва, че там се слагат. Опитай :thumbright:
Sorry за късния отговор.

Няма значение къде ги сложа - дали в ~/.themes (по навик от канелата) или в ~/.local - остават си до първия рестарт, след това са чао. Редактирани, нередактирани - все едно. След рестарта остават само онези трите, с които плазмата се инсталира и същото важи и за декорациите - каквото свалиш от нета като декорация е чао при първия рестарт. :roll:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Да, прати ни в девета глуха...
Това не би трябвало да се случва, както казах, независимо от дистро и графична среда. Какво не е наред при теб и дали искаш да го откриеш трябва да вълнува теб. И наистина трябва да те притеснява, щото, един вид, някой те е хакнал и си играе с тебе.
Я пак виж какво си пратил да работи от РАМта/се монтира там.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Вто Мар 03, 2026 03:45

Sorry за късния отговор.

Няма значение къде ги сложа - дали в ~/.themes (по навик от канелата) или в ~/.local
Пътят е ~/.local/share/plasma/desktoptheme/, не е само ~/.local. Всички теми си стоят там, не си сменяме темата след всеки рестарт. Нещо пак си бърникал и се е бъгнало. Ако ти го прави при всички дистрибуции, направо не знам. Аз на твое място бих опитал една чиста инсталация на каквото и да било, само не и това, което си пробвал в момента и първото нещо, което бих направил е, да пробвам това, за да видя дали пак темите изчезват след рестарт. Друг вариант е да създадеш чисто нов потребител, не пипаш НИЩО по него и директно слагаш една тема в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/ и рестартираш. Разбира се, темата трябва да е Qt6-съвместима.
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

@bvbfan, ще може ли пач за махане на онова заграждане в Dolphin и да си е нормалното маркиране както си беше? Да ти пратя ли стария PKGBUILD, за да не го мислиш наново и просто да махнеш старите пачове, които ги ривъртнаха така или иначе :)
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Вто Мар 03, 2026 11:57
Валсо написа: Вто Мар 03, 2026 03:45

Sorry за късния отговор.

Няма значение къде ги сложа - дали в ~/.themes (по навик от канелата) или в ~/.local
Пътят е ~/.local/share/plasma/desktoptheme/, не е само ~/.local.
~/.local го казах само като препратка към пътя, който ти си споменал, защото ме домързя да го преписвам целия. :roll: И за разлика от системата с Канела, в тази с плазма не смея да бърникам нищо никъде, защото каквото е кекаво, ще вземе съвсем да спре да работи. :lol: Даже и моите XKB файлове не съм му сложил, че да не вземе и това да умре. Плазмената система си е в състоянието, в което беше, когато я инсталирах и не ъпдейтвам нищо, освен пакетите, които съдържат думата "plasma". Само тях ъпдейтвам. Обаче това не оправя проблемите. Както и оня проблем с влаченето и разместването на пиннати към панела програми.

Единственото, което си позволих да променя рано тази сутрин, беше ядрото - свалих го от 6.18.9 на 6.11.9 и стана едно едничко чудо: 5.1 профилът за звука тръгна със субуфера и с бас. Но за разлика от канелената система, в плазмената сега имам само и единствено 5.1 профил - няма 4.0, няма стерео, както при канелената.

Тая плазма всеки ден я пускам и ползвам по няколко часа, вкл. и за гейминг с надеждата да почна да свиквам с нея и с бъговете ѝ, но засега... сме буквално на кантар. Но ви обещах, че ще я държа до края на Март и на 1-ви Април ще реша на коя ще остана. За разлика от много политици, ще си спазя обещанието за до края на Март. :lol: И датата няма нищо общо с деня на шегата, просто тогава ще имам повече свободно време. Ще ми е като "ден за размисъл".
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Пак си бърникал и мазал и инсталирал бил пакети само с Plasma в името. Това са абсолютно ламерски изпълнения. Самите Arch разработчици подчертават дебело да не се правят partial ъпгрейди. И вземи пробвай Pipewire както ти казах.

И не, не е трошлива Plasma, просто ти не знаеш как да работиш с нея и с всеки един пост го доказваш...
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Вто Мар 03, 2026 15:42 Пак си бърникал и мазал и инсталирал бил пакети само с Plasma в името. Това са абсолютно ламерски изпълнения. Самите Arch разработчици подчертават дебело да не се правят partial ъпгрейди. И вземи пробвай Pipewire както ти казах.

И не, не е трошлива Plasma, просто ти не знаеш как да работиш с нея и с всеки един пост го доказваш...
Доообре, няма и 5 мин. след инсталацията почвам да слагам по панела програми, които ще ми трябват (като Консоле и Делфина, например) и като почна да ги намествам по реда, по който искам да бъдат, други икони също почват да се местят, защото за няма и 5 мин. съм успял да разбера къде да бърникам в напълно непознат десктоп!

Не усещаш ли, че говориш глупости, само и само да защитиш религията? :roll:
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”