Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми
Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми
Последно промяна от бат-начо на Сря Фев 25, 2026 05:35, променено общо 1 път.
Прочетено: 40918 пъти
Селски, Начо Селски.
Точно. То сега са ревове, тогава ще остане без глас.
Не мога да се сетя какво бях пробвал преди време, беше само livecd. Само с kwin, като/вместо openbox. То е ясно, че инсталирано ако е, ще е много по-голямо и ще е минимална Плазма. И за да се получи - ще трябва да се направи цяла сесия, която най-вероятно няма да приключва правилно.
Сега захапвам какво казва Валсо и защо, навремето нали можеше да се пусне Опънбокс в КДЕ. Е, ама навремето.
П.П. Хохо, намерих го https://sourceforge.net/projects/miyoli ... ease/Kwin/
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Работят само тези, които идват по подразбиране с плазмата. Свалени теми от нета, както и моята, ги помни само до ребуут. Дори сложих тема в ~/.themes, за да съм сигурен, че root няма да я бара (поне при канелата и другите десктопи е така) и я редактирах по мой си вкус. След това рестарт за проверка и... ~/.themes беше изчезнала, все едно не съм я създавал. Плазмата се държи като вирус или сякаш е immutable като Федората - всичко ръга в РАМ паметта, а после - хой.Mozo написа: Сря Фев 25, 2026 02:37 Опитай да приложиш някаква тема и виж как ще е просто за пробата. Аз съм изпробвал стотици теми и работят
С това поведение НЕ ЗНАМ дали ще я изтрая до края на Март.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Ти пак мина в зоната на здрача. Как все при тебе неща в домашната папка и независимо от дистрото и графичната среда изчезват.
Относно свалените теми има и нюанс "съвместими". Но дори и несъвместими/не напълно съвместими, те не са самоизчезващи. Съвета ми е - инсталирай некоя графично от настройките и виж къде в домашната папка се е завряла. Щото "~/.local/share/themes" за мен е една идея по-легитимно място.
В добавка - графично инсталираните различните теми, икони, менюта, сервизни менюта, тапети, декорации на прозорците и каквото още има... отиват на различни места, което си е естествено щото са различни неща. Само темите и иконите, но без фините настройки, би следвало "да кълват" на .themes|.local/share/themes.
Относно свалените теми има и нюанс "съвместими". Но дори и несъвместими/не напълно съвместими, те не са самоизчезващи. Съвета ми е - инсталирай некоя графично от настройките и виж къде в домашната папка се е завряла. Щото "~/.local/share/themes" за мен е една идея по-легитимно място.
В добавка - графично инсталираните различните теми, икони, менюта, сервизни менюта, тапети, декорации на прозорците и каквото още има... отиват на различни места, което си е естествено щото са различни неща. Само темите и иконите, но без фините настройки, би следвало "да кълват" на .themes|.local/share/themes.
Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Чакай сега, нали ги инсталираш от инструмента? Имаш Get New:Валсо написа: Чет Фев 26, 2026 13:26Работят само тези, които идват по подразбиране с плазмата. Свалени теми от нета, както и моята, ги помни само до ребуут. Дори сложих тема в ~/.themes, за да съм сигурен, че root няма да я бара (поне при канелата и другите десктопи е така) и я редактирах по мой си вкус. След това рестарт за проверка и... ~/.themes беше изчезнала, все едно не съм я създавал. Плазмата се държи като вирус или сякаш е immutable като Федората - всичко ръга в РАМ паметта, а после - хой.Mozo написа: Сря Фев 25, 2026 02:37 Опитай да приложиш някаква тема и виж как ще е просто за пробата. Аз съм изпробвал стотици теми и работят![]()
С това поведение НЕ ЗНАМ дали ще я изтрая до края на Март.![]()
![]()
![]()
![]()

Като цъкнеш на него, според търсенето ти излизат различни теми, на тях има бутон Install:

Гарантирано така не изчезва нищо и всичко си работи идеално. Не ползвам Plasma от два часа, говоря за години използване и никога не е имало проблеми. Ти сигурно ги слагаш ръчно и не ги слагаш на правилното място? Правилното място е ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Това ~/.themes ти си си го измислил. Ако е твоя тема, я слагаш в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/ и гарантирано нищо не изчезва. Ако не е твоя, си ги инсталираш от инструмента, става с два клика.
Не можеш да си измисляш някакви неща и след това да обвиняваш графичната среда за твоите грешки и незнание. Има си изисквания, които трябва да се спазват, за да работи всичко коректно
Fedora не е immutable. Освен това immutable не означава слагане в RAM. Твърде далеч си от истината. Изумявам се колко неща не са ти ясни, при това елементарни нещаВалсо написа: Чет Фев 26, 2026 13:26 сякаш е immutable като Федората - всичко ръга в РАМ паметта, а после - хой.![]()

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Точно за него говорех! То така или иначе за плзмата не знам откъде другаде да свалям теми. Свалените от "Get New" ги редактирам и ги помни само до първия рестарт, после те изчезват и остават темите, с които плазмата се е инсталирала. А също така се случва и това, което описах с ~/.themes.
Има и една друга история със звука, която ми е много неясна, но сега трябва да излизам и нямам време да я описвам. По-късно.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?
И както вече написах, темите не се слагат в ~/.themes, а в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Както и сам виждаш, дори пътят подсказва, че там се слагат. Опитай
И както вече написах, темите не се слагат в ~/.themes, а в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Както и сам виждаш, дори пътят подсказва, че там се слагат. Опитай

Тук няма да получиш истинския отговор.Mozo написа: Чет Фев 26, 2026 19:23 Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Sorry за късния отговор.Mozo написа: Чет Фев 26, 2026 19:23 Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?
И както вече написах, темите не се слагат в ~/.themes, а в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Както и сам виждаш, дори пътят подсказва, че там се слагат. Опитай![]()
Няма значение къде ги сложа - дали в ~/.themes (по навик от канелата) или в ~/.local - остават си до първия рестарт, след това са чао. Редактирани, нередактирани - все едно. След рестарта остават само онези трите, с които плазмата се инсталира и същото важи и за декорациите - каквото свалиш от нета като декорация е чао при първия рестарт.
Да, прати ни в девета глуха...
Това не би трябвало да се случва, както казах, независимо от дистро и графична среда. Какво не е наред при теб и дали искаш да го откриеш трябва да вълнува теб. И наистина трябва да те притеснява, щото, един вид, някой те е хакнал и си играе с тебе.
Я пак виж какво си пратил да работи от РАМта/се монтира там.
Това не би трябвало да се случва, както казах, независимо от дистро и графична среда. Какво не е наред при теб и дали искаш да го откриеш трябва да вълнува теб. И наистина трябва да те притеснява, щото, един вид, някой те е хакнал и си играе с тебе.
Я пак виж какво си пратил да работи от РАМта/се монтира там.
Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Пътят е ~/.local/share/plasma/desktoptheme/, не е само ~/.local. Всички теми си стоят там, не си сменяме темата след всеки рестарт. Нещо пак си бърникал и се е бъгнало. Ако ти го прави при всички дистрибуции, направо не знам. Аз на твое място бих опитал една чиста инсталация на каквото и да било, само не и това, което си пробвал в момента и първото нещо, което бих направил е, да пробвам това, за да видя дали пак темите изчезват след рестарт. Друг вариант е да създадеш чисто нов потребител, не пипаш НИЩО по него и директно слагаш една тема в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/ и рестартираш. Разбира се, темата трябва да е Qt6-съвместима.Валсо написа: Вто Мар 03, 2026 03:45Sorry за късния отговор.Mozo написа: Чет Фев 26, 2026 19:23 Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?
И както вече написах, темите не се слагат в ~/.themes, а в ~/.local/share/plasma/desktoptheme/. Както и сам виждаш, дори пътят подсказва, че там се слагат. Опитай![]()
Няма значение къде ги сложа - дали в ~/.themes (по навик от канелата) или в ~/.local

- Mozo
- Skynet Cyber Unit

@bvbfan, ще може ли пач за махане на онова заграждане в Dolphin и да си е нормалното маркиране както си беше? Да ти пратя ли стария PKGBUILD, за да не го мислиш наново и просто да махнеш старите пачове, които ги ривъртнаха така или иначе 

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
~/.local го казах само като препратка към пътя, който ти си споменал, защото ме домързя да го преписвам целия.Mozo написа: Вто Мар 03, 2026 11:57Пътят е ~/.local/share/plasma/desktoptheme/, не е само ~/.local.Валсо написа: Вто Мар 03, 2026 03:45Sorry за късния отговор.Mozo написа: Чет Фев 26, 2026 19:23 Чакай малко, след като ги редактираш започват да изчезват. А ако не ги редактираш?
Няма значение къде ги сложа - дали в ~/.themes (по навик от канелата) или в ~/.local
Единственото, което си позволих да променя рано тази сутрин, беше ядрото - свалих го от 6.18.9 на 6.11.9 и стана едно едничко чудо: 5.1 профилът за звука тръгна със субуфера и с бас. Но за разлика от канелената система, в плазмената сега имам само и единствено 5.1 профил - няма 4.0, няма стерео, както при канелената.
Тая плазма всеки ден я пускам и ползвам по няколко часа, вкл. и за гейминг с надеждата да почна да свиквам с нея и с бъговете ѝ, но засега... сме буквално на кантар. Но ви обещах, че ще я държа до края на Март и на 1-ви Април ще реша на коя ще остана. За разлика от много политици, ще си спазя обещанието за до края на Март.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Пак си бърникал и мазал и инсталирал бил пакети само с Plasma в името. Това са абсолютно ламерски изпълнения. Самите Arch разработчици подчертават дебело да не се правят partial ъпгрейди. И вземи пробвай Pipewire както ти казах.
И не, не е трошлива Plasma, просто ти не знаеш как да работиш с нея и с всеки един пост го доказваш...
И не, не е трошлива Plasma, просто ти не знаеш как да работиш с нея и с всеки един пост го доказваш...

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Доообре, няма и 5 мин. след инсталацията почвам да слагам по панела програми, които ще ми трябват (като Консоле и Делфина, например) и като почна да ги намествам по реда, по който искам да бъдат, други икони също почват да се местят, защото за няма и 5 мин. съм успял да разбера къде да бърникам в напълно непознат десктоп!Mozo написа: Вто Мар 03, 2026 15:42 Пак си бърникал и мазал и инсталирал бил пакети само с Plasma в името. Това са абсолютно ламерски изпълнения. Самите Arch разработчици подчертават дебело да не се правят partial ъпгрейди. И вземи пробвай Pipewire както ти казах.
Не усещаш ли, че говориш глупости, само и само да защитиш религията?
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Проблеми с основния сайт (не форума)
от Валсо » Сря Яну 28, 2026 23:19 » в Въпроси и проблеми, свързани с Kaminata.net - 9 Отговори
- 176 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Сря Юни 03, 2026 07:32
-
-
- 0 Отговори
- 205 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
Сря Дек 10, 2025 18:41
-