Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Заместник на Octopi и подобните недъзи

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Заместник на Octopi и подобните недъзи

Мнение от Валсо »

Взех кода на една питонска програма и редактирах каквото можах и доколкото разбирам от питоня. Останалите 80% подобрения и оптимизации ги направи AI. Крайният резултат е удобно програмче, което прави точно това, което исках: показва ми дали има чакащи за ъпдейт пакети. Само информация, не може да ги ъпдейтне самò. Версията за мен си е GTK3, но лесно може да се смени на GTK4, ако някой харесва тази грозотия. Ето как изглежда и ако някой иска, ще му я дам.

Показва само пакетите инсталирани чрез pacman -S или trizen/yay/paru -S. Компилирани от сорс не показва, както трябва и да бъде.

https://github.com/rado84-github/arch-updates-gui

Изображение

Изображение
Последно промяна от Валсо на Сря Мар 04, 2026 17:10, променено общо 1 път.
Прочетено: 303 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Re: Заместник на Octopi и подобните недъзи

Мнение от beggginer »

Че на памак- gui кво му е?
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

То и на Octopi нищо му няма...
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

beggginer написа: Вто Мар 03, 2026 10:59 Че на памак- gui кво му е?
Показва игнорираните пакети, няма опция да ги скрие и да ти показва само тези, които са извън игнора, а за капак показва и пакети, които никога не съм инсталирал, но те чакат за ъпдейт към нова версия. :toothy10: :toothy10: :banghead: #-o
Pamac-classic беше по-добре, но спряха да го поддържат и по някое време той просто престана да тръгва.
Mozo написа: Вто Мар 03, 2026 11:53 То и на Octopi нищо му няма...
Аха. С изключение на това, че настройките му като бройка се броят на пръстите на едната ръка и каквато и настройка да зададеш за интерфейса, нищо не се променя. Работи единствено изборът между ALPM + Pacman и само Pacman. Избираш да покаже само инсталираните пакети (тоест да скрие игнорираните) - я познай дали нещо се случва? :lol: Няма опция в горния панел да ти покаже текущата версия и новата версия на чакащите за ъпдейт. Исках да го ъпдейтна с надеждата да се появи някоя нова опция, но... се оказа, че последният ъпдейт на октопода е от... Септември 2025 г. (другите версии са още по-стари), а от Декември досега пакман и алпм претърпяха няколко ъпдейта, заради което подозирам октоподът не работи както трябва. Другото единствено, което ВСЕ ОЩЕ му работи, е бутонът за рефреш на чакащите пакети. И, излишно е да споменавам, показва само пакетите от основното хранилище! За пакети от АУР е като да чакаш писмо от умрял.

Докато моето набързо скалъпено туулче показва и от АУР, и стара и нова версия.

Това в спойлера беше преди да разбера защо не иска да тръгва. Но сега прозрях защо не искаше и я подкарах - и в канелената система, а щом тук тръгна, значи и в плазмения арч ще тръгне!
Просто искало да се инсталира този пакет:

Код за потвърждение: Избери целия код

extra/python-pyqt6
и готово - работи!
spoiler:
Та, тази тема я пуснах не за да ви се хваля, а за молба някой, който е на "ти" с qt6 да го тества и да разбере защо не иска да тръгва в плазма 6. Подозирам, че трябва да инсталирам нещо допълнително, но дори и AI не можа да ми каже какво е това допълнително нещо и затова реших да ползвам "помощ от публиката". Но ако искате го тествайте, ако не искате - не ви карам насила. Martobbb питаше кога ще може да се тества за qt6, защото той явно е с плазма и съвсем естествено иска да си ползва туулчето с нейтив фреймуърка.
Като питам който и да е AI, на теория би трябвало да работи на 100% (както GTK3 версията работи без грешка), но на практика - таратанци. Само мрънка за QtWidgets в терминала и нищо конкретно, което да те упъти.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Вто Мар 03, 2026 15:05 И, излишно е да споменавам, показва само пакетите от основното хранилище! За пакети от АУР е като да чакаш писмо от умрял.
Абсолютно всичко си му работи, няма нужда да отговарям на всичкото, което не е вярно, само този скрийншот оборва всичко, което каза:

Изображение

Тези пет пакета са от AUR :wave: :wave: :wave:

А задържаните ги хоказва, но са различими от другите, защото имат хикс и не ги ъпдейтва така или иначе, защото са... ами, заържани :съгласен:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Вто Мар 03, 2026 15:34
Валсо написа: Вто Мар 03, 2026 15:05 И, излишно е да споменавам, показва само пакетите от основното хранилище! За пакети от АУР е като да чакаш писмо от умрял.
Абсолютно всичко си му работи, няма нужда да отговарям на всичкото, което не е вярно, само този скрийншот оборва всичко, което каза:

Изображение

Тези пет пакета са от AUR :wave: :wave: :wave:

А задържаните ги хоказва, но са различими от другите, защото имат хикс и не ги ъпдейтва така или иначе, защото са... ами, заържани :съгласен:
То и при мен я показва тази икона с извънземното, но като цъкна на нея, нищо не се случва, а в списъка над нея си показва само от основното хранилище.

Щом те кефи октоподът, ползвай си го. Аз предпочитам нещо по-ново, работещо, нямащо нужда от компилиране, което мога да променям и къстъмизирам както си искам. :усмивка1:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, как ще да не се случва, след като оттам ъпдейтвам :lol: :lol: :lol:

Ето, цъкаме на иконата и, о, чудо, случва се нещо:

Изображение

Пък ако се сетиш и да натиснеш на Install, цена няма да имаш:

Изображение

Ум не ми го побира как не можеш толкова елементарни неща да направиш :-s

Абсолютно всичко си му работи на Octopi, просто ти явно не можеш да цъкнеш два пъти с мишката и да се оправиш с елементарен интерфейс :???:
Изображение
Аватар
fifi_fifito
Дарител
Дарител

Мнение от fifi_fifito »

Прекалено трудно е :баси якото:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Явно...
Изображение
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Първият ми линукс който инсталирах беше манджаро, за кратко минах на мента с канела, може би не изкарах 3-4 месеца. От тогава си ползвам стандартните програми, щото съм си малко ламер. Обновявам със скрипт, но си ползвам и октопи, не съм имал проблеми с него. Обновява всичко и вижда и аур пакети и друга програма не ми трябва да ползвам за това нещо.

П.С Нямам задържани пакети за да знам как ги вижда или не ги вижда
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Никой няма задържани пакети.. Само Радо ги "задържа" :lol:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

beggginer написа: Сря Мар 04, 2026 17:46 Никой няма задържани пакети.. Само Радо ги "задържа" :lol:
Аз имам, ама знам какво правя :lol: :lol: :lol: Задържал съм Wine заради един бъг, за който не ни обръщат особено внимание и Dolphin заради грозното заграждане, но си го пачвам и пак съм си с последната версия, та не е зор. Дано пачът на bvbfan бачка повече време, че онзи ден се пробвах да свикна, ебаси грозотията, не можах :lol: :lol: :lol: Wine, не е критичен за системата пакет, още повече, че така или иначе мога да си ползвам, която версия си искам в изолиран префикс. Плюс това не е gcc, както Валсо ги твори, вика, нищо не съм задържал и ти споменава gcc, Linux ядро, видео драйвъри и все такива "маловажни" неща :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Аватар
Nico
Ветеран
Ветеран

Мнение от Nico »

Аз във Cachy не ползвам нито Pamac нито Octopi,ползвам само Cachy-Update и Terminal. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Ползвайте си октопода, щом ви кефи, дето последният му ъпдейт е отпреди 2 години.
Аз този туул го направих главно за себе си и за който иска. Не задължавам никого да го ползва. Но моето си ме кефи повече - без блоут функции, показва ми само това, което ми трябва, няма компилиране на код и най-важното: ако реша, мога да го променям както си искам. Обикновено се справям и сам, а ако зацикля, ползвам жокер "обади се на AI". :mrgreen:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Сря Мар 04, 2026 20:18 Ползвайте си октопода, щом ви кефи, дето последният му ъпдейт е отпреди 2 години.
Аз този туул го направих главно за себе си и за който иска. Не задължавам никого да го ползва. Но моето си ме кефи повече - без блоут функции, показва ми само това, което ми трябва, няма компилиране на код и най-важното: ако реша, мога да го променям както си искам. Обикновено се справям и сам, а ако зацикля, ползвам жокер "обади се на AI". :mrgreen:
Не е точно така, защото ти казваш - на Octopi не му работи това, това и това и затова направих еди-какво си. Което не е вярно, на Octopi си му работи всичко. Иначе, разбира се, че ще ползваш каквото си искаш, просто не разправяй, че нещо не работи, когато то всъщност е напълно функционално. И последният му ъпдейт не е отпреди две години...
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”