Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Re: Линукс лафче

Мнение от бат-начо »

Два пъти вайпах преди няколко дни :) .
Както казах, и като нова я бях отписал за наистина важни дела.

Аз затова и бекъп на флашка нямам.

П.П. Добре, че стана приказката - един външен диск като подарък за именния ден на жена ми, ще ми освободи много място от ненужни сериали. ;)
Прочетено: 632227 пъти
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Понеже QT-то е съвършено и напълно bug-free, същите мизерии ги е правило и на служебния комп на бест френда с Ябълка. :lol:

Изображение
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

От този пост ще взема есенцията:
Както винаги, идиотското QT е виновно за всичко!
:lol:
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа: Вто Яну 09, 2024 17:27 От този пост ще взема есенцията:
Както винаги, идиотското QT е виновно за всичко!
:lol:
Виж ми подписа... :mrgreen: :evil4:
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа: Вто Яну 09, 2024 18:58 .....
Виж ми подписа... :mrgreen: :evil4:
:lol: :lol:

Поне не е KDE/Plasma. Има идеологически напредък. :усмивка1:
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Съб Яну 06, 2024 12:44 и двете уиндоски програми, дето си ги изпляскал, са по-качествени от линукските еквиваленти - Dolphin и KolourPaint. O:)
:toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Are you fucking serious right now?! #-o

Тъпият експлорър на бозата дълги години не поддържаше неща като табове или двоен панел и затова повечето хора използваха или Total Commander, или друг софтуер от трета страна. Особено "весело" е, когато смотаният експлорър забие, защото е вграден в бозата. Като му утрепеш процеса, ти изчезва панелът! :toothy10: :toothy10: :toothy10: А в линукс просто го рестартираш и панелът си ти е там през цялото време... :evil4:

А идиотският пейнт до ден днешен не поддържа прозрачност и съответно като отвориш PNG с прозрачен фон, то се показва като изображени с бял фон. Също така не поддържа и анимирани GIF-ове и не можеш нищо да ги правиш. Докато софтуер от трети страни (фотошоп, irfan view, nomacs, gimp и мн. др.) не само поддържат, ами можеш и да ги разбиеш на кадър по кадър. Коя недъгава микрошитска програма може да ти отвори и разбие анимиран GIF на кадри? :lol: Записването на PNG, JPG и GIF ги компресира и съответно съсипва качеството! Единственото, което не бива съсипвано, е недъгавият и древен BITMAP формат, който никой сайт в интернет не поддържа.
Тъпият пейнт и фон да маха не може, защото не го поддържа! Колорпейнт може, макар и ограничено, но важното е, че може и че поддържа прозрачност. Вече ако искаш повече подробности по премахването на фона, трябва ГИМП или Пинта.
Да не говорим пък и за поддръжката на webp и webm! WMP не поддържа webm нейтив (не и без специални кодеци от трета страна), а webp никоя микрошитска програма не го поддържа. Докато и колорпейнт, и пинта, и гимп и номакс, и всичко друго, което е писано за линукс, го поддържа, а в някои дори можеш да си избираш и качество, с което да запишеш webp и други изображения. Същото важи и за webm, и за другите видео формати - в линукс само инсталираш плеъра и готово - отваря всичко, няма нужда от 10 милиона кодека, чиито инсталатори ти ги пълнят с нежелан софтуер (Google Chrome) и с вируси...
За обработката на текст пък да не говорим! В пейнт можеш да добавиш текст, но не можеш да хванеш рамката на текстовото поле и да го завлачиш, където си искаш. А Колорпейнт може! То никоя бозаджийска програма не го може това, всъщност, само колорпейнт, който за щастие го няма за боза. :evil4: В бозата ей този етикет ще го правиш с превод от холандски на български най-малко 4 чàса, заради ограниченията на скапания пейнт, докато в колорпейнт стана за 20 минути. :lol:

Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Валсо написа: Сря Яну 10, 2024 14:52 ... в линукс само инсталираш плеъра и готово - отваря всичко, няма нужда от 10 милиона кодека...
gstreamer apps
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Сря Яну 10, 2024 15:09
Валсо написа: Сря Яну 10, 2024 14:52 ... в линукс само инсталираш плеъра и готово - отваря всичко, няма нужда от 10 милиона кодека...
gstreamer apps
GStreamer is designed to be as generic as possible, a wide range of applications can be built on top of it with very little effort, allowing the programmer to focus on the user interface
Точно както всички останали програми за линукс, вкл. и MPV - кодеците са вградени в програмата, няма нужда да инсталираш съмнителни библиотеки от съмнителни инсталатори.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А някога използвал ли си gstreamer player - parole, totem...?

"... няма нужда да инсталираш съмнителни библиотеки от съмнителни инсталатори" - никой не те насилва във Уйн, има си софт-център който се грижи (би трябвало) за това, има си и платени (като си има и за Линукс, де)...

:lol: Не, не бих ползвал Уйн никога, поне в къщи, на моя машина. Ама "стрелба, заради стрелбата" не ме кефи.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Shaker написа: Сря Яну 10, 2024 15:27 А в Kubuntu и останалите дистрибуции, които използват "Пълна скръб", го има отдавна:
:lol: :lol:

1. Сякаш е много трудно да цъкнеш копчето на устройството, за да му видиш батерията. Вместо да се фокусират върху оправянето на поредните им бакии, те добавили поредната ненужна функционалност. #-o
2. Кой нормален човек използва древния БТ в наши дни? Всичко вече се прави или през wi-fi, или по кабел. Или както в моя случай, когато ме мързи - качвам съдържанието в телеграм в "Saved messages" и оттам вече е лесно да се свали, където и когато ми трябва. Хубавите безжични слушалки и колони, където фокусът е качеството на звука, използват wi-fi, а не БТ.
бат-начо написа: Сря Яну 10, 2024 15:59 във Уйн, има си софт-център който се грижи (би трябвало) за това
Когато инсталирах 10-ката в dual boot (заради "Forza 5"), трябваше да инсталирам някакъв медиен пакет, за да можела играта да тръгне. Въпросният софтуерен център ме препрати към ъпдейт функцията, откъдето да си избера въпросния медиен пакет. И след като бозата сама си свали и инсталира този медиен пакет, се наложи да преинсталирам бозата, защото след изискания задължителен рестарт, бозата изобщо не щя да тръгне... :toothy10: Добре че имам навика да правя бекъпи, та си спестих нов половин час в чакане да мине инсталацията. Така че ако толкова държиш да гледаш филми в бозата, по-добре си инсталирай smplayer с mpv, че те си идват заедно с кодеците. :evil4:
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Валсо написа: Сря Яну 10, 2024 16:12 1. Сякаш е много трудно да цъкнеш копчето на устройството, за да му видиш батерията. Вместо да се фокусират върху оправянето на поредните им бакии, те добавили поредната ненужна функционалност. #-o
За теб е ненужна, за други е нужна. За мен е нужна, защото използвам bluetooth слушалки и мишка на лаптопа. За теб не нужна, защото живееш в 19-20 век с тези ретроградни графични среди. Я ми сподели, как на bluetooth периферия можеш да си провериш капацитета на батериите? Има една светлинна индикация за ниска батерия и това е :)
Валсо написа: Сря Яну 10, 2024 16:12 2. Кой нормален човек използва древния БТ в наши дни? Всичко вече се прави или през wi-fi, или по кабел...
Всички нормални хора използват тази технология. Bluetooth технологията си я развиват и до ден днешен :)
Би ли ми показал, коя безжична периферия поддържа връзка с Wi-Fi? Дай ми линк за периферия като мишки, клавиатури, слушалки и т.н.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Shaker написа: Сря Яну 10, 2024 16:47 Би ли ми показал, коя безжична периферия поддържа връзка с Wi-Fi? Дай ми линк за периферия като мишки, клавиатури, слушалки и т.н.
Ми ето ти примери.
Мишка. Както виждаш, пише технология на свързване "Wireless", а не "Bluetooth", както и интерфейс "2.4 ГХц", което би трябвало да ти подскаже, че става въпрос за wi-fi, а не за Bluetooth. Има и други такива мишки, разбира се, но за примера и тази стига.
https://mi-bulgaria.com/buy/xiaomi-wireless-mouse-lite/

Клавиатура + мишка (комплект) на HP, също с wi-fi:
https://desktop.bg/keyboards-hp-hp_230_ ... _and_mouse

Слушалки. По българските сайтове - забрави. Качеството никога не е било на почит сред българските бизнесмени. Ето едни слушалки на Сони, които са с wi-fi:
https://www.sony.ee/electronics/headban ... ls_default
Има и няколко модела на Beats by Dre, които са с wi-fi, ама ония гонят $1000 като цена и реших да не поствам слушалки с такива инфарктни цени. :p

И се намират суперлесно: "wi-fi headphones -bluetooth" в гугъл и започват да излизат.

Особено за слушалки, wi-fi е без конкуренция. Защото тъпият блутуут компресира сигнала, а после слушалките го декомпресират. Ама той веднъж вече е бил смачкан и никакво "размачкване" не може да го направи както трябва. Ако слушаш недъгави мп3ки, разлика няма да откриеш. Ама ако си като мен и бест френда с WAV, започващи от 1411 kbps и стигащи до 5-6 хиляди kbps (каквито са песните в WAV формат на AC/DC), разликата ще я хванеш веднага.
Докато при wi-fi компресия няма. За WAV с битрейт от 6000 кбпс ти трябват 750 килобайта в сек. връзка между телефона и слушалките. За разстоянието между джоба, където е телефонът ти, и слушалките, от wi-fi получаваш много повече от 750 килобайта в сек.

Fernando Sucre написа: Сря Яну 10, 2024 16:40 The BEST Text Editor on Linux? - Micro Text Editor
Това го написах и в коментарите под клипа:
I've never done anything that someone says "you should do this instead of that" and I'm not gonna start now, just because someone dislikes nano. I'm only using nano for specific cases, like when I do changes to the filesystems and I forget to edit fstab to reflect those changes and naturally the system refuses to start after the reboot bc it can't find the old UUIDs. When that happens, I use nano for simply commenting the other filesystems, boot the system, use a GUI editor to fix the UUIDs and then reboot again. I have no other use for nano or any other cli text edtor. Nano's controls might be non-intuitive but at least it shows them right there on the screen in front of me, I don't have to be a fortune teller in order to guess what controls the non-nano program might have. And once the desktop starts, I use GUI editors, so why would I use a cli editor in desktop mode? That's ridiculous.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Валсо написа: Сря Яну 10, 2024 17:31 Както виждаш, пише технология на свързване "Wireless", а не "Bluetooth", както и интерфейс "2.4 ГХц", което би трябвало да ти подскаже, че става въпрос за wi-fi, а не за Bluetooth.
Човееек, искаш да кажеш, че "Wireless" и "Wi-Fi" са едно и също нещо? Не, не мога човек :toothy10:
За съжаление не мога да го сложа това твърдение в подписа, защото има лимит...
Я сподели, как мога да направя "Wi-Fi" връзка между компютъра и мишката? Ето, моято мишка поддържа Wireless (твоето Wi-Fi) и Bluetooth. Ако ми кажеш, как да си свържа мишката към рутера, от него да пренасоча сигнала към лаптопа, ще ти дам веднага 1000 лв.
Забрави да ми отговориш на първия въпрос относно проверката на батериите. Там се "изниза като прани гащи" :p
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Shaker написа: Сря Яну 10, 2024 17:50 .....
Човееек, искаш да кажеш, че "Wireless" и "Wi-Fi" са едно и също нещо? Не, не мога човек :toothy10:
За съжаление не мога да го сложа това твърдение в подписа, защото има лимит...
Да, точно това иска да каже. :lol:
А и защо толкова мрази, принципно добра технология, също е загадка.
Валсо написа: Сря Яну 10, 2024 17:31 .....
Това го написах и в коментарите под клипа:
I've never done anything that someone says "you should do this instead of that" and I'm not gonna start now, just because someone dislikes nano. I'm only using nano for specific cases, like when I do changes to the filesystems and I forget to edit fstab to reflect those changes and naturally the system refuses to start after the reboot bc it can't find the old UUIDs. When that happens, I use nano for simply commenting the other filesystems, boot the system, use a GUI editor to fix the UUIDs and then reboot again. I have no other use for nano or any other cli text edtor. Nano's controls might be non-intuitive but at least it shows them right there on the screen in front of me, I don't have to be a fortune teller in order to guess what controls the non-nano program might have. And once the desktop starts, I use GUI editors, so why would I use a cli editor in desktop mode? That's ridiculous.
Чети го, като виж и това, вместо „трябва с него да замениш Vim/Nano“. Ако ти е интересна темата за редактори в конзолата.

Принципно там се натруват няколко обстоятелства. Единото е nano, погледнат като интерфейс за взаимодействие. Другото е редактор, който да работи и в инсталационна/спасителна среда. Очевидно там не можеш да го настройваш. И третото е в надеждността на програмта и минималните зависимости.

Особено по първата точка, няма как да замениш nano с мощен редактор. Може само със софтуер, който е доста минимален и прозрачен за разбиране.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Аха, блутуут бил работел с 2.4 и 5 ГХц интерфейси, дооообре! Очевидно е, че с бог Шейкър не може да се говори, защото той всичко знае.

А защо не понасям блутуут? Защото:
1. WAV през блутуут слушалки звучи като 128-килобитова мп3ка :lol: , а не като WAV през слушалки с кабел. #-o
2. Да не говорим, че всички блутуут устройства, които някога съм ползвал, вкл. и телефони, губят връзка с кораба-майка (компа или друго устройство, с което са сдвоени) без никаква причина и трябва непрекъснато да рестартираш блутуут сървиса и на двете и да ги сдвояваш наново, защото забравянето е редовен номер. :banghead: По-недоклатена технология не съм виждал, даже и dial-up-ът от едно време беше по-стабилен! Пробвал съм и блутуут мишка. Изтраях я 4 дни и я подарих на един познат да си трòши главата с нея.
3. Два стари телефона вкъщи (Redmi Note 5A и една дърта Нокия с клавиатура, която се отваря с плъзгане), поддържат инфраред и Ноември месец трябваше да ги свържа чрез инфраред (за redmi-то трябваше да свалям приложение) и макар да беше по-бавен трансферът, си изкара без никакъв проблем свързано 15 минути, докато се прехвърлят всички файлове.
А прехваленият блутуут първо не искаше да намери нокията, след 25 мин., изкарани в сканиране за устройства, я намери и беше голям зор докато ги сдвоя, което сдвояване изкара 2-3 минути преди сигналът да дропне и да се наложи ново сдвояване, съответно и трансферът на файлове беше прекъснат, което наложи пробването с инфраред. Двата телефона хардуерно са несъвместими един с друг и единственият начин е да ги свържеш безжично.

Мога само да кажа, че блутуутът е огромна, прехвалена олигофрения, която на всичкото отгоре харчи ток както Hummer H1 харчи бензин и не знам кой псически здрав човек би се хванал да го ползва, камо ли да го възхвалява! И като добавиш и гадния звук заради компресията... Еми то не остана нищо привлекателно в технологията! #-o
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”